”Tämähän on ihan eri talo!”

Upouusi, peruskorjattu Turun normaalikoulu avasi ovensa oppilaille tammikuun alussa. Rakennusta ei enää tunnista samaksi, niin paljon uudistuksia tehtiin onnistuneen urakan aikana.

Vuonna 1980 valmistuneessa koulussa ei ollut mainittavia ongelmia, mutta käyttöikä oli jo tullut täyteen. Pinta-alaa kaivattiin lisää, ja ilmastointijärjestelmä kaipasi uudistusta. Ennen kaikkea tilat oli muokattava nykymaailman opetustarpeisiin sopiviksi.

– Peruskorjausprojekti sujui erittäin mallikkaasti. Aikataulussa ja budjetissa pysyttiin, ja tilat uudistettiin vastaamaan moderneja pedagogisia vaatimuksia, kertoo Turun normaalikoulun johtava rehtori Veli-Matti Hakanen.

Peruskorjaus toteutettiin projektinjohtourakkana, jossa SYK toimi päärakennuttajana ja Skanska pääurakoitsijana.

– Annan erinomaisen arvosanan projektissa mukana olleille henkilöille. Eri tahojen yhteistyö toimi saumattomasti ja meidän käyttäjien mielipiteet otettiin hyvin huomioon projektin aikana, Hakanen kehuu.

Uudet tilat muuttavat tapaa oppia.

Suuri muutos oli opetustarpeiden huomioiminen tilojen suunnittelussa uudella tavalla.

Luokkahuoneiden akustiikka täytyy suunnitella niin, että se mahdollistaa monien erilaisten tehtävien tekemisen samanaikaisesti. Tilojen täytyy myös olla muunneltavissa niin yksilö- ja parityötä varten kuin koko luokan yhteiseen toimintaan.

Värimaailma auttaa hahmottamaan eri tiloja. Taloon on suunniteltu eräänlainen kasvun polku: ekaluokkaisesta lukiolaiseksi siirryttäessä edetään rakennuksessa ylempiin kerroksiin.

Uudet tilat mahdollistavat myös uudenlaisen yhteistyön eri luokkien ja oppiaineiden välillä. Taideaineille on oma siipi, samoin käsityötaidoille ja luonnontieteille.

– Perinteinen opettaminen on kaukana siitä, miten arjessa nykyään jaetaan tietoa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, Hakanen selittää.