Kampusten kehittäminen

Eläväinen korkeakoulukampus on tärkeä kaupungin vetovoimalle.

SYK on suuri alueellinen vaikuttaja kaikissa pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa yliopistokaupungeissa. Kampuskehittämisessä lähtökohtamme on se, että kampukset ovat olennainen osa kaupunkien rakennetta.

Kampusten elävöittäminen onnistuu tuomalla niille liike-elämää, palveluita ja asuntoja sekä varmistamalla hyvät julkisen ja kevyen liikenteen yhteydet.

Tuemme korkeakoulujen toimintaa kehittämällä kampuksista vetovoimaisia ja kestäviä oppimis- ja innovaatioympäristöjä, jotka tukevat asiakkaiden menestymistä kovassa kansainvälisessä kilpailussa ja edistävät seutukunnan elinvoimaisuutta.

Kampusstrategioista kaavoituksen aikakauteen

Kampuksille laaditut kampusstrategiat luovat perustan tulevaisuuden kampusten maankäytön ja toimintojen kehitystyölle, joka on tuottanut positiivista tulosta. Kampusalueiden kaavoitustyöt on saatu kampusalueilla hyvin käyntiin lähes joka paikkakunnalla.

Tutustu kampusstrategioihin

Vuoden 2017 kohokohtiin lukeutui Vuosisadan kampukset -seminaari, jossa käsiteltiin elävää kampusta kaupunkirakenteessa sekä kampusten rakennus- ja kulttuuriperintöä. Seminaari keräsi Jyväskylään asiantuntevan kutsuvierasyleisön, joka koostui Museoviraston johdosta sekä yliopistokaupunkien aktiivisista toimijoista.

Samalla vietettiin myös Jyväskylän yliopiston, Alvar Aalto -museon ja SYK:n Suomi 100 -tilaisuutta. Vasta avattuun Jyväskylän yliopiston päärakennukseen tutustuttiin arkkitehtuurikierroksilla.

Vuoden kohokohtiin lukeutui Vuosisadan kampukset -seminaari.

Tartumme haasteisiin resurssiviisaasti

Kampuskehittämisen haasteena on oikeanlaisten konseptien löytäminen yliopistoilta vapautuviin tiloihin, jotta tilat saadaan täytettyä järkevästi pitkällä aikavälillä.

Pyrimme ratkaisemaan haasteet käyttämällä resursseja viisaasti. Emme tee yhtään ylimääräistä uudisneliötä, vaan saneeraamme mahdollisuuksien mukaan vanhaa – näin kannamme samalla vastuutamme kestävästä kehityksestä.

Näemme kampuskehittämisen tulevaisuuden haasteista huolimatta positiivisena. Yritysten ja korkeakoulujen yhteistyö lisääntyy, kun yhä useammat yritykset löytävät kampuksille.

Vuonna 2017 kampuksille muuttivat muun muassa Touhula-päiväkoti, Ponsse ja Epec. Oulussa tehtiin vuokrasopimus Oulun ammattikorkeakoulun tulosta kampukselle, ja Lappeenrannassa sinetöitiin peruskoulun tulo kampukselle. Kajaanin kampus myytiin sen käytyä Oulun yliopistolle tarpeettomaksi. Tulevaisuudessa sitä kehittää paikallisiin tarpeisiin kumppanimme Rakennusteho Group Oy.

Hervannan kampuksen päiväkodissa herätellään kipinää tieteen opiskeluun

Liikuntapainotteisista päiväkodeistaan tunnettu Touhula aloitti toimintansa Tampereen teknillisen yliopiston kampuksella vuoden alussa. Hervannan kampuksen Touhulassa lasten arjessa näkyy liikunnan lisäksi tiedekasvatus.

Lue lisää