Kampusten kehittäjä katsoo tulevaisuuteen
Kampusten kehittäminen vaatii rohkeutta kysyä ja kyseenalaistaa sekä avointa mieltä. Jukka Lindholm tekee suunnitelmia vuosien päähän.
Reilut viisi vuotta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ssä työskennellyt kampuskehitysinsinööri Jukka Lindholm kehittää kampuksia.
– Kampuskehitys on pitkälle katsovaa toimintaa, on tunnistettava alueiden toiminnallisuus ja yhdistyminen ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Työtä tehdään yhdessä alueen toimijoiden ja kaupungin kanssa. Tavoitteena on useimmissa kohteissa vetovoimainen kohtaamispaikka, jossa opetus, tutkimus, yrityselämä ja palvelut kohtaavat unohtamatta asumista.
– Olen ollut mukana miettimässä näitä kysymyksiä yhdessä yliopistojen kanssa, ja työn myötä on jokaiselle kampukselle luotu oma kampusstrategiansa.
Yksi työn mukavimpia puolia onkin Jukan mukaan se, että projektien myötä pääsee tutustumaan ihmisiin koko Suomen laajuudelta ja visioimaan heidän kanssaan tulevaisuuden näkymiä.
Asemakaava uusiksi
Kampukset on asemakaavassa osoitettu korkeakoulutus- ja tutkimustoiminnalle. SYK on käynnistänyt kaavoituksen jo usealla paikkakunnalla kampusstrategioiden sekä yliopistojen ja kaupunkien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.
– Kaikilla on yhteinen tahto tehdä kampuksesta eläväinen monimuotoinen kohtaamispaikka. Kampusalueella saattaa sijaita myös historiallisesti merkittäviä rakennuksia, jotka on otettava huomioon kaavoitusprosessissa.
Koska pitkän ajan päähän on vaikea nähdä, asemakaavan muutoksissa pyritään mieluummin salliviin kuin liikaa rajaaviin ratkaisuihin. Työlle kannattaa varata tarpeeksi aikaa.
– Asemakaavan muutoksissa on aina syytä varautua vuodesta kolmeen tai jopa viiteen.
Oikea tarve esiin
Kaavoitustyön lisäksi Jukka on mukana hankkeen alkuvaiheissa, tarve- ja hankesuunnitteluvaiheissa. Tässä vaiheessa laitetaan hankkeen raamit ja sisältö kuntoon.
Hankesuunnittelun aikana tutustutaan käyttäjän toimintaan ja tarpeisiin ja lopulta pyritään löytämään toiminnalle mahdollisimman taloudellinen ja tehokas ratkaisu. Ratkaisu voi olla olemassa olevan kehittämistä tai kokonaan uutta.
Työ vaatii ennakkoluulotonta asennetta. Pitää pystyä luomaan käyttäjälle turvallinen ympäristö haastaa omaa toimintaansa ja katsoa rohkeasti tulevaisuuteen.
Hyvä esimerkki on Turun yliopistolle ja Åbo Akademille rakenteilla oleva monikäyttäjärakennus Aurum, jonka hankesuunnittelu päättyi 2018. Hankesuunnittelun aikana rakennuksen laajuuden suhteen saavutettiin merkittäviä säästöjä toimintaa tehostamalla yhdessä käyttäjien kanssa.
Hankesuunnitteluvaihe päättyy, kun uusien tilojen toiminnallisuus, laajuus ja laatu on kuvattu, arvioitu budjetti laskettu, aikataulu lyöty lukkoon ja vuokrasopimus tulevista tiloista on solmittu. Suurin osa hankkeen kustannuksista lukitaan tässä vaiheessa, joten kyseessä on yksi hankkeen oleellisimpia vaiheita.
– Työni on yleensä tehty, kun vuokrasopimus on solmittu ja hankkeessa alkaa toteutussuunnittelu.
TEKSTI: Anne Hänninen