IGL-Technologies Oy (IGL) on digitaalisia pysäköintiratkaisuja tuottava yritys, joka on syntynyt ja kasvanut kampuksella. Yliopiston läheisyys on helpottanut rekrytointia ja auttanut tuotekehityksessä.
– Liikeidea tuli Tampereen teknillisen yliopiston luennolla, kun katselin tunnin aikana ikkunasta ulos. Mietin, että auto pitää saada lämpimäksi, sillä muuten se ei pakkasessa käynnisty. Siitä se ajatus syntyi, kertoo toinen IGL:n perustajista Alexander Ivaine.
Vuonna 2010 IGL kehitti ensimmäisen tuotteen, etäohjattavan lämmitystolpan ja sähköauton latauspiste eTolpan. Viisi vuotta myöhemmin Tampereen teknillisellä yliopistolla (nykyinen Tampereen yliopisto) oli tarve kehittää kampuksen pysäköintiä, ja tilasi kampukselle 300 eTolppaa.
Tästä kolmen vuoden päästä sähköautobuumi alkoi ja IGL:n liiketoiminta laajeni nopeasti, yritys tarvitsi kunnon toimitilat.
Alusta alkaen IGL etsi tiloja Tampereen teknillisen yliopiston vierestä. Yliopiston läheisyys koettiin arvokkaaksi sekä rekrytoinnin näkökulmasta että akateemisten yhteisprojektien puolesta. Vuosien aikana IGL on ollut mukana useissa eri kouluprojekteissa, diplomitöissä ja luennoilla. Lisäksi Hervannan kampuksen parkkihalli on toiminut yrityksen luonnollisena laboratoriona, jossa on voinut testata uusia tuotekehityksiä. Tällä hetkellä osa IGL:n työntekijöistä opiskelee yliopistolla. Lyhyet etäisyydet mahdollistavat työnteon luentojen välissä.
– Olisin itse myös kaivannut samanlaista mahdollisuutta, kun opiskelin TTY:llä. Kävin silloin opintojen ohella töissä Toijalassa. Työmatkoihin meni päivässä jo muutama tunti, nauraa Ivaine.
SYKin vuokrauspäällikkö Hanna Saarion mukaan yliopiston ja yritysten läheisyys luo molemmin puoleista synergiaetua.
– Yliopistokampukset ovat kansainvälisiä tutkimuksen keskittymiä. Kun yliopisto on näinkin lähellä yrityksiä, sitä kärkeä kannattaa hyödyntää molemmin puolin. Lisäksi kannattaa huomioida, että myös yliopistot tarvitsevat yrityskumppaneita, toteaa Saario.
Alkuvuosina IGL:n ensimmäinen toimisto oli pieni, kuten yrityskin. Toiminnan laajetessa myös tilat kasvoivat. IGL on muuttanut olemassaolonsa aikana neljä kertaa isompiin tiloihin. Muuttaminen kampuksen sisällä on ollut helppoa ja vaivatonta.
– Muutimme vuoden vaihteessa jälleen uusiin, isompiin tiloihin. Nyt meillä on käytössä koko siipi ylimmästä kerroksesta. Tila koostuu kahdesta avotilasta ja kuudesta huoneesta. Lisäksi meillä on laboratorio devaukseen ja asiakkaita varten oma vastaanotto. Lepotila, sohva ja telkkari tekevät tilasta viihtyisän, sanoo Ivaine.
Saarion mukaan yritykset hakeutuvat yhä enemmän nimenomaan yliopistojen läheisyyteen. Yritykset avaavat kampukselle usein sivukonttorin, johon sijoitetaan esim. tutkimus- ja suunnitteluosastoja. Ketjuyritykset taas hyötyvät SYKin laajasta toimialueesta, mikä mahdollistaa toiminnan ketterän laajentamisen. Lisäksi esim. päiväkodeille on remontoitu tiloja kampuksille, mikä tekee kampuksista entistä monipuolisempia monikäyttäjäympäristöjä.
– Me olemme mielellämme mukana kehittämässä yritysten toimintaa tarjoamalla tarpeiden mukaisia tiloja. Laaja toimialueemme kattaa 12 kaupunkia ja 16 kampusta, mikä auttaa meitä näkemään asioita laajassa näkökulmassa. Pystymme tarjoamaan monipuolisia vaihtoehtoja yhdessä yliopistojen kanssa, kertoo Saario.
SYKin laaja toimialue on auttanut myös IGL:ää, jonka digitaaliset pysäköintiratkaisut ovat käytössä jo useimmilla yliopistoilla ympäri Suomea.
IGL:n seuraava tavoite on laajentua kansainvälisille markkinoille. Vuoden 2020 lopulla toiminta kasvoi Baltian maihin, seuraavaksi vuorossa on Ruotsi. Korkeat kasvutavoitteet tarkoittavat myös uusia rekrytointeja ja tiiviitä työrupeamia.
– Henkilökunnasta 80 % on työpaikalla koko ajan. Kun työpaikalla vietetään iso osa päivästä, täytyy tilojen olla viihtyisät ja muotoutua toiminnan laajetessa. SYKin kanssa asiat toimivat jouheasti ja tarpeitamme kuunnellaan. Täältä on hyvä lähteä tavoittelemaan kasvua, summaa Ivaine.